Η Σοφία Καμαγιάννη είναι συνθέτρια, μουσικός και παιδαγωγός. Η μουσική της διαδρομή αποκαλύπτει ευρεία γκάμα μουσικών ενδιαφερόντων, καρδιακές συνεργασίες, απρόσμενους πειραματισμούς και συνεχείς αναζητήσεις. Oι φιλοσοφικοί, εσωτερικοί και κοινωνικοί της στοχασμοί επηρεάζουν πολύ την καλλιτεχνική της διαδρομή. Το ηχόχρωμα και ο ρυθμός αποτελούν πυρηνικά στοιχεία στις συνθέσεις της, είτε αυτές είναι για φυσικά όργανα και φωνές είτε περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά επεξεργασμένους ήχους.

Σπούδασε πιάνο στην τάξη της Λέλας Πολυμενέα (Εθνικό Ωδείο), κλασικά κρουστά με τον Μαξίμ Μανκόφσκυ (Δημοτικό Ωδείο Πάτρας), μουσική για θέατρο και κινηματογράφο με τον Δ. Παπαδημητρίου (Ωδείο Φ. Νάκας), σύγχρονη σύνθεση (MMus, Goldsmiths College – University of Londοn) και μαθηματικά (Πανεπιστήμιο Πατρών, ΜEd Πανεπιστήμιο Leeds).

Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια, όπως το ετήσιο σεμινάριο μουσικοθεραπείας Νordoff-Robbins (Aθήνα), το καλοκαιρινό σεμινάριο «Music and Dance Education: Orff Shulwerk» (Salzburg), καθώς και σεμινάρια/master classes με τους C. Landini και W. Hartmann-σύνθεση, J. Richards – Dirty Electronics, Μ. Μελιγκοπούλου, Μ. Πατσέα, Therees Hibbard, Basilio Astulez – διεύθυνση χορωδίας και Ζαν Ζακ Λεμέτρ – performance. To 2021 oλοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα «Η φωνή στο τραγούδι» (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έργα ενόργανης μουσικής της έχουν εκτελέσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, ΗΠΑ) σημαντικά μουσικά σύνολα (Kreutzer Quartet, Καμεράτα, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, UMBC Symphony Orchestra, χορωδία Rosarte, Ruckus Ensemble, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, L’ Αnima, Κρούσις κ.ά.) και σολίστες.

Ηλεκτροακουστικά έργα της έχουν επίσης παρουσιαστεί στο εξωτερικό όπως στο Διεθνές φεστιβάλ ηλεκτροακουστικής μουσικής γυναικών (2006, 2008, 2009). Το ηλεκτροακουστικό έργο της «Words without words» επελέγη από την Εuropean Broadcasting Union (EBU) Ars Acustica στο διπλό CD που εξέδωσε για τον εορτασμό των 20 χρόνων της (2009).

Έχει γράψει τραγούδια, μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις (Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Θ.Ο.ΕΠ.Π, Θέατρο Πολιτεία, Θέατρο Βαφείο, σε συνεργασία με τους σκηνοθέτες Κώστα Τσιάνο, Κώστα Καζάκο, Ελένη Ευθυμίου, Διονύση Βούλτσο, Περικλή Βασιλόπουλο κ.α.), για ταινίες μικρού μήκους και video art, για παραστάσεις χορού και για εικαστικές – ηχητικές εγκαταστάσεις (installations).

Έγραψε τη μουσική για τις τραγωδίες «Πέρσες» (ΚΘΒΕ, 2014) και «Αγαμέμνων» (ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, 2013) σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Οι παραστάσεις αυτές έκαναν περιοδεία και παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Πέρσες) και το Ηρώδειο (Αγαμέμνων).

Η παραστασιακή μουσική, από τους πειραματισμούς σε πολύτεχνα έργα μέχρι το μουσικό θέατρο, αποτελούν σταθερό ενδιαφέρον της που εξελίσσεται μέσα στα χρόνια σε μια διαδικασία διαρκούς αναζήτησης. Δύο έργα σταθμοί είναι το έργο της “Πέρασα…” πάνω στην ποίηση της Κικής Δημουλά (2017, θέατρο Τζ. Καρέζη και Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) και η παρουσίαση της πρώτης της όπερας, σε ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής Σκηνής “Το ερωτευμένο σύννεφο” σε λιμπρέτο Ελ. Ζαφειρίου, βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Ναζίμ Χικμέτ και σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2022 και επαναλήφθηκε τον Δεκέμβριο 2023 ύστερα από μεγάλη επιτυχία.

Έχει λάβει μέρος σε πολλά μουσικά σχήματα και παραστάσεις και εμφανίζεται ως μουσικός και performer σε συναυλίες, εκδηλώσεις, φεστιβάλ, μουσικές σκηνές και θέατρα. Με το βιρτουόζο της φυσαρμόνικας Μάνο Αβαράκη αποτελούν ένα ιδιαίτερο μουσικό ντουέτο.

Την πρώτη καλλιτεχνική της περίοδο υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων. Συμμετείχε με εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Kύπρο, Αυστρία, Ιαπωνία) και παράλληλα ενορχήστρωσε για αυτήν έναν μεγάλο όγκο τραγουδιών του έντεχνου ελληνικού ρεπερτορίου.

Επίσης την ίδια περίοδο συνεργάσθηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος της ανέθεσε να διασκευάσει για πιάνο και φωνή γνωστούς κύκλους τραγουδιών του (Tα Λυρικά, Μπαλάντες, Επιφάνια, Χαιρετισμοί, Το τραγούδι του νεκρού αδελφού, κ.ά. εκδόσεις Romanos).

Την περίοδο 2003-2007 ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα, όπου μαζί με τη Δώρα Παναγοπούλου παρουσίαζαν την εκπομπή «21ος – Τάσεις και Πειραματισμοί».

Σημαντικό κομμάτι στη ζωή της είναι η «Σπίζα», της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Η Σπίζα έκλεισε το 2023 έναν πολύ μεγάλο κύκλο, ως σωματείο. Για πολλά χρόνια υλοποιήθηκαν δύσκολα και σύνθετα πρότζεκτ, χάρη στην επιμονή, το πάθος και την αγαστή συνεργασία των μελών της.

Η διδασκαλία αποτελεί για κείνη επίσης έναν ισχυρό πόλο δημιουργικότητας, όπου συναντώνται οι γνώσεις, η έρευνα και το βίωμα.

Έχει ιδιαίτερη αγάπη στην ομαδική μουσική πράξη, και αυτό ανεξάρτητα από την ηλικία των συμμετεχόντων. Στην πορεία της έχει διδάξει/εμψυχώσει ομάδες όλων των ηλικιών, από το νήπιο μεχρι 80+, σε πλαίσιο άτυπης ή τυπικής εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την μουσική στην κοινότητα της οποίας το κέντρο είναι η σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων μέσω της τέχνης, αναδεικνύοντας έτσι τον κοινωνικό της ρόλο.

Εκτός των άλλων έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς σε δημιουργικά εκπαιδευτικά προγράμματα (Εθνική Λυρική Σκηνή, ΕΡΤ, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Μουσικοκινητική Σχολή Orff της Σχολής Μωραΐτη, Opera Studio Πάτρας, Δημοτικό Ωδείο Ναυπλίου κ.ά.).

 

Youtube: Nyxtofanaro
Έργα της στο I Resound Press: iresound.umbc.edu
Πληροφορίες για Σπίζα: spiza.gr